18. 6. 2023 v Oběd, Recepty

HOVĚZÍ GULÁŠ S CHLEBEM

Cože, hovězí guláš s chlebem na webu, který se zabývá zdravou a dietní stravou? No, proč ne. Stačí guláš uvařit z kvalitního masa a nahradit hladkou mouku strouhanou bramborou. Ani trochu nepřijdete o klasikou chuť pravého guláše, spíš naopak. Brambora tomu dodá ještě o trochu navíc.

Cibuli nakrájíme na kostky a orestujeme do hněda, poté přilejeme 1 dcl vody a necháme vyrestovat (kvůli barvě), pak přidáme na kostky nakrájené maso, které restujeme až do zatáhnutí. Vložíme protlak, který také orestujeme a nakonec červenou sladkou papriku, ale u ní si dáváme pozor, při delším restování hořkne. Zalijeme vodou, přidáme poloviční množství česneku na plátky nebo můžeme prolisovat. Vaříme skoro do měkkého masa. Já vařím v papiňáku 20 – 25 minut, v hrnci 2 hodiny, ale někdy i víc, záleží na stáří krávy. Když je maso skoro měkké, nasypeme na kousky krájenou papriku a najemno strouhanou bramboru, která guláš zahustí. Vaříme do úplného změknutí masa. Dochutíme solí, pepřem, zbylým česnekem a majoránkou. Zdobíme kolečky cibule a někdo i chilli papričkou. Podáváme s chlebem.

Suroviny na 6 porcí:

900 g hovězí zadní bez kosti

80 ml slunečnicový olej

240 g cibule

100 g rajčatový protlak

150 g paprika bílá

5 g paprika červené sladká (koření)

50 g česnek

200 g brambory syrové

1 g majoránka

12 plátků chleba Fit den

Dochutíme solí a pepřem. Zdobíme cibulí na plátky.

Na 1 porci 380 kcal

Bílkoviny Sacharidy Cukry Tuky
34 g 17 g 7 g 19 g

 

Cibuli nakrájíme na kostky.

Maso na větší kostky.

V tento okamžik vlijeme 1 dcl vody, kvůli barvě. Zarestujeme a přidáme maso.

Proces dlouhého restování.

Protlak, paprika a základ je hotov.

Pro nedočkavce vaříme v papiňáku, zbytek si počká minimálně 2 hodiny.

Zahustíme najemno strouhanou bramborou.

Dochutíme, ozdobíme a servírujeme.

Dobrou chuť.




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *